ΣΤΗΝ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

ΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ ΔΙΝΗ
ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Η ΟΓΕ από την ίδρυσή της αγωνίζεται για ΔΩΡΕΑΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και για να διευκολυνθεί η γυναίκα ώστε να εργαστεί, σαν ένα κίνητρο για τη νέα γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια και να γεννήσει παιδιά αλλά και για τα ίδια τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας να βοηθηθούν στην κοινωνικοποίησή τους και στην ψυχοσωματική τους εξέλιξη.
Βέβαια σαυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα που στόχος του είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και στην προκειμένη περίπτωση η αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της Μητρότητας, οι παιδικοί και κύρια οι βρεφικοί σταθμοί ποτέ δεν ήταν επαρκείς και σύγχρονοι. Αντίθετα ολοένα και περισσότερο άνοιγε ο δρόμος στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην εμπορευματοποίησή τους (πληρωμή τροφείων).
Από το 2001 που η ευθύνη για τους παιδικούς σταθμούς πέρασε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με χωρίς πόρους, δημιουργήθηκε μείζον πρόβλημα στις λαϊκές οικογένειες, αφού υποχρεώνονται, μέσα στην ανεργία και τη φτώχεια που τις μαστίζει να πληρώνουν τροφεία στους σταθμούς και να καταφεύγουν στους ιδιωτικούς σταθμούς αφού ποτέ οι θέσεις δεν επαρκούσαν για όλα τα παιδιά.
Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά έμενα έξω από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Ενδεικτικά στο Δήμο Αθηναίων την προηγούμενη περίοδο 3000 παιδιά έμειναν εκτός των παιδικών σταθμών ..
Φέτος το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό αφού τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στο όνομα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σπρώχνουν πιο βαθειά στη φτώχεια και στην ανέχεια τις λαϊκές οικογένειες μέσα από τις απολύσεις, μειώσεις μισθών, ακρίβεια , φορολογία, μέσα από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την περικοπή κρατικών δαπανών για κοινωνική πολιτική.
Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος παρατηρείται μεγαλύτερη στροφή προς τους Δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς , εγκαταλείποντας κάθε ιδέα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς.
Από την άλλη, οι απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στους Δήμους που αναμένονται να φτάσουν και το 30% σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έχουν σαν συνέπεια τη μείωση του αριθμού των παιδιών που θα πάρουν οι σταθμοί αλλά ακόμη και το κλείσιμο σταθμών. Στο Δήμο Αθηναίων το προσωπικό, λόγω απολύσεων, θα είναι κατά 230 άτομα λιγότερο.
Οι αιτήσεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Μόνο στο 2ο διαμέρισμα στο οποίο ο Δήμος Αθηναίων λειτουργεί 13 παιδικούς σταθμούς, οι αιτήσεις φέτος έφτασαν τις 1433 ( 1044 την προηγούμενη χρονιά) ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η καταγραφή των αιτήσεων. Από αυτές θα γίνουν δεκτές μόνο 886.Παρόμοια είναι η εικόνα σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

Η ΟΓΕ έχει ξεκινήσει μια Πανελλαδική καμπάνια για τα Νέα Ζευγάρια- Νέα Γυναίκα.
Τώρα, μέσα σ’ αυτό το μήνα, μας δίνεται η ευκαιρία συντονισμένα να δράσουμε γιαυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, που έχει άμεση σχέση με την καμπάνια μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s