Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών


Η 25η Νοεμβρίου , ορίσθηκε το 1981 ως Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών στη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, οι οποίες ηγήθηκαν του αγώνα κατά του δικτάτορα της Δομινικανικής Δημοκρατίας Τρουχίλιο και της επαναφοράς της Δημοκρατίας στη χώρα τους. Δολοφονήθηκαν στα περίχωρα του Πουάρτο Πλάτα το 1960.
Έκτοτε, η έννοια της ΒΙΑΣ κατά των γυναικών περιλαμβάνει όλες τις μορφές με τις οποίες μπορεί να εμφανιστεί αλλά , η κοινωνία μας, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της ιδιαίτερα στην σεξουαλική βία ή και την ενδοοικογενειακή, χωρίς μάλιστα να εμβαθύνει κάν στα αίτια που οδηγούν στην χρήση της. Γιατί η βία κατά των γυναικών δεν είναι ένα ζήτημα ατομικό ή οικογενειακό, αλλά κοινωνικό , που έχει τις ρίζες του σε συγκεκριμένες κοινωνικές δομές όπου κυριαρχεί η εκμετάλλευση, η ανισοτιμία και η προκαθορισμένη σχέση εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλλα. Ανάγλυφα αυτό φαίνεται στις χώρες του τρίτου κόσμου, ή όπου υπάρχουν πολεμικές συρράξεις. Εκεί οι γυναίκες, από την παιδική τους ηλικία έως πολύ μεγάλες, κακοποιούνται σεξουαλικά. Σήμερα ακόμα, στο Κογκό αναφέρονται 36 βιασμοί καθημερινά. Ανάλογες είναι οι συνθήκες στο Νταρφούρ, ή στη Ρουάντα ή στην Λιβερία…
Η σεξουαλική βία όμως υπάρχει και στις «πολιτισμένες» κοινωνίες μας. Και ακόμη περισσότερο η ενδοοικογενειακή βία. Στον Καναδά-Αυστραλία-Ισραήλ-Νότια Αφρική-ΗΠΑ, 40-70% των δολοφονημένων γυναικών, δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στους τόπους δουλειάς, είναι από τις συχνότερες μορφές βίας που καταγγέλονται.
Η εκτός σπιτιού βία έχει σχέση και με την εμπορία των γυναικών, την καταναγκαστική εργασία, τον εξαναγκασμό σε πορνεία, σε παραδοσιακά πολιτιστικά κατάλοιπα όπως η προίκα, η θανάτωση των θηλυκών βρεφών, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων οργάνων (κλειτοριδεκτομή), φόνους για λόγους «τιμής» κ.λ.π.
Όμως βία είναι και οι διακρίσεις, είτε αφορούν στην εθνική διαφορετικότητα, είτε στην φυλετική διαφορετικότητα, μορφές που ζούν και βασιλεύουν στον προοδευμένο δυτικό κόσμο. Βία είναι και οι μισθολογική διαφορά σε βάρος των γυναικών, οι ελαστικές μορφές εργασίας που προτιμούν τις γυναίκες, η ανεργία που επιλέγει πρώτα την γυναίκα, η υποτίμηση των ιδιαίτερων αναγκών υγείας της και των υποδομών που έχει ανάγκη……..
Η ΟΓΕ θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών, και το γυναικείο κίνημα έχει επανειλημμένα διατυπώσει μέτρα και προτάσεις ώστε:
• Ο βιασμός να θεωρείται έγκλημα κατά της προσωπικότητας, ενώ κατά τη διεξαγωγή της ανάκρισης και της δίκης να μη θίγεται η προσωπικότητα του θύματος και να διώκονται τα ΜΜΕ όταν προβάλλουν τέτοια θέματα και δημόσια διασύρουν τα θύματα.
• Να υπάρξουν προγράμματα υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών και να λειτουργήσουν συμβουλευτικά κέντρα και καταφύγια στελεχωμένα με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
• Τέλος, σε κοινωνικό επίπεδο πρέπει να αναβαθμιστεί η θέση της γυναίκας με την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας, να γίνει εκστρατεία σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και της άγνοιας και να ενημερωθούν οι γυναίκες για τα δικαιώματά τους.
Στατιστικά Στοιχεία για την Ελλάδα:
• Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
• Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
• Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.
• Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
• Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s