Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

  

 

         Τι πιο τρυφερό από ένα παιδί!! Τι πιο αθώο από ένα παιδί!! Τι κάνει την καρδιά μας να ξεχειλίζει από αγάπη , παρά ένα παιδί!! Τι είναι αυτό που κάνει το είναι μας να πάλλεται από ευαισθησία, παρά ένα παιδί!! Αυτό το αδύναμο πλάσμα , που έχει , όμως την δύναμη να αλλάζει την ζωή μας και να την κανονίζει σύμφωνα με τις ανάγκες του!!! Αυτό το πλάσμα, που την ύπαρξή του εκμεταλλεύονται ασύστολα τόσοι και τόσοι!!!!

Πέρα από την ευαισθησία του καθ’ ενός από εμάς σαν άτομα, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει η ανάλογη ευαισθησία στην «αγγελικά πλασμένη» κοινωνία μας. Δεν θα χρειαζόταν Παγκόσμια ημέρα του παιδιού, ούτε καμία παγκόσμια ημέρα, αν οι κρατούντες τα ηνία του κόσμου μας, είχαν στο κέντρο της προσοχής τους τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου και όχι τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών. Τι δείχνουν τα δικά τους στοιχεία: (πηγή: UNICEF) . Ακόμα και σήμερα, σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 22.500 παιδιά την ημέρα χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που μπορούν να προληφθούν, όπως έλλειψη εμβολίων, χρήση ακάθαρτου νερού, έλλειψη τροφής ή κακή διατροφή ενώ 158 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 5-14 ετών, εργάζονται συχνά σε σκληρές και απαράδεκτες συνθήκες. Από 980.000 έως 1.250.000 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) πέφτουν θύματα trafficking (για πορνεία, παιδική εργασία, αφαίρεση οργάνων) και 158 εκατ. παιδιά, ηλικίας 5 – 14 ετών εργάζονται υπό σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες. .

Ερευνητές του London School of Economics και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, διαπίστωσαν πως περισσότερα από τα μισά παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο αποστερούνται σε μεγάλο βαθμό ένα ή περισσότερα από τα αγαθά ή υπηρεσίες που είναι στοιχειωδώς απαραίτητα στην παιδική ηλικία:

– 640 εκατ. παιδιά δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση

– 500 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής

– 400 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό

– 300 εκατ. παιδιά στερούνται πληροφόρησης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες)

– 270 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

– 140 εκατ. παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων είναι κορίτσια, δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο

– 90 εκατ. παιδιά στερούνται το φαγητό σε πολύ σοβαρό βαθμό

– 700 εκατ. παιδιά υποφέρουν από τουλάχιστον δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω στερήσεις

– 20 εκατ. παιδιά εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πολέμων τη δεκαετία του ’90

– 18 εκατ. παιδιά σκοτώθηκαν σε πολέμους από το 1990

– 15 εκατ. ορφανά παιδιά λόγω του AIDS σε ολόκληρο τον κόσμο

Η έκθεση ξεκαθαρίζει πως η φτώχεια δεν είναι αποκλειστικότητα των αναπτυσσόμενων χωρών. Σε 11 από τις 15 βιομηχανικές χώρες για τις οποίες υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, η αναλογία των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος μέσα στην προηγούμενη δεκαετία έχει ανέλθει. Όμως τα παιδιά βιώνουν τη φτώχεια διαφορετικά από τους ενήλικες. Οι παραδοσιακές μετρήσεις του εισοδήματος και της κατανάλωσης δεν αντικατοπτρίζουν το πώς η φτώχεια επιδρά στην πραγματικότητα στην παιδική ηλικία.

            Παράλληλα αντιλαμβανόμαστε ότι ούτε ένα από τα 54 άρθρα της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού δεν καλύφθηκε  από το 1989 – 1990 που τέθηκε σε ισχύ.. Στην χώρα μας ειδικά, τα στοιχεία που μας δίνει ο Συνήγορος του παιδιού είναι τραγικά και αλλάζουν την ιδέα που έχουμε για την κοινωνία μας , που θέλουμε να πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα στα θέματα των παιδιών είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Έτσι έχουμε: Ανεπαρκή νομική θωράκιση για την προστασία των παιδιών από την ενδοοικογενειακή βία, υψηλή χρήση σωματικής τιμωρίας κατά την ανατροφή τους (τα 2/3 του πληθυσμού μας την χρησιμοποιεί σταθερά), ανεπάρκεια σε δομές στήριξης της οικογένειας, ανεπάρκεια ιδρυμάτων παιδικής προστασίας και όσα λειτουργούν έχουν ελλειπές προσωπικό, ανεπάρκεια λειτουργών πρόνοιας , απουσία συστήματος υποστήριξης όλων των εκπαιδευτικών μονάδων από ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας και πρόνοιας, δεν παρέχεται σε όλα τα παιδιά ισότιμη σχολική φοίτηση (7% των μαθητών εγκαταλείπουν το λύκειο κατά το 16ο έτος), δεν έχουν πρόβλεψη και υποστήριξη με κατάλληλες σχολικές μονάδες για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (να μην αναφερθούμε στους τσιγγάνους και τους αλλοδαπούς). Ακόμα, ακμάζει η παιδική εργασία , τόσο με την μορφή  της εκμετάλλευσης (επαιτεία, εργασία στο δρόμο, πορνεία, διακίνηση κ.λ.π.) όσο και ως παράνομη απασχόληση σε νόμιμα περιβάλλοντα εργασίας (πάνω από 70.000 παιδιά υπολογίζονται , ανασφάλιστα). Ένα άλλο κενό όσον αφορά την χώρα μας, είναι η δομές προστασίας για παιδιά – μετανάστες που έρχονται ασυνόδευτα και όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

         Εν κατακλείδι, ο κόσμος μας είναι εχθρικός για ένα παιδί που δεν θα έχει την τύχη να γεννηθεί  σε μια οικογένεια πάμπλουτη και πανίσχυρη. Αυτό για το οποίο προσδοκά ο κάθε απλός εργαζόμενος ότι θα νοιαστεί η πολιτεία (και δεν είναι παρά μια μέριμνα για τις βασικές του ανάγκες και της οικογένειάς του) , φαντάζει απραγματοποίητο. Όμως δεν είναι έτσι. Είναι το αυτονόητο και ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει, αρκεί ο πλούτος που παράγεται από τα χέρια μας  να μην καταλήγει στις τσέπες των λίγων που παρασιτούν εις βάρος μας και θεωρούν ότι γεννηθήκαμε για να υπηρετούμε τις δικές τους ανάγκες και τα παιδιά μας είναι τα ανταλλακτικά μας. Η κρίση που μαστίζει όλες τις χώρες σήμερα , δίνει την δικαιολογία στους κυβερνώντες και τους εντολοδόχους τους να πάρουν πίσω σχεδόν τα πάντα που υπήρχαν σε κοινωνικές παροχές, σε δομές πρόνοιας, στην υγεία , στην παιδεία … Τώρα που φθάσανε τους μισθούς στον πάτο και μια οικογένεια δεν ξέρει τι να πρωτοκαλύψει  από τις πάγιες ανάγκες της, τώρα αφαιρούνται όλες οι παροχές και όσον αφορά τα παιδιά, ένας γονιός αισθάνεται θλίψη, αισθάνεται αδύναμος απέναντι στο παιδί του γιατί δεν μπορεί να του δώσει τίποτα από ότι αυτό χρειάζεται.

            Ας αναλογιστούμε ποια είναι η θέση μας σαν γονείς , αλλά και σαν πολίτες απέναντι στα παιδιά μας και τις ανάγκες τους. Σίγουρα η απάντηση δεν είναι στην ελεημοσύνη και την φιλανθρωπία, αλλά στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή , τουλάχιστον γι΄αυτά!!!   

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s