για την μεταναστευτική πολιτική

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) εκφράζει τη θλίψη της και την οργή της για τα εκατοντάδες νέα θύματα που βρήκαν τραγικό θάνατο τις τελευταίες ώρες στη θάλασσα της Μεσογείου, που μετατρέπεται καθημερινά σε νεκροταφείο ψυχών.
Κι όσοι καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί στη στεριά καλούνται να επιβιώσουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, χωρίς ούτε τις στοιχειώδεις υποδομές. Ανάμεσα σ’ αυτούς χιλιάδες γυναίκες, άλλες έγκυες, άλλες με τα μωρά στην αγκαλιά, άλλες που γεννάνε μέσα στα δουλεμπορικά σαπιοκάραβα αναζητώντας μια ανθρώπινη ζωή γι αυτές και τα παιδιά τους.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σπρώχνονται στο δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αυτοί ευθύνονται για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Μάλι, για την εκμετάλλευση και την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Δικό τους δημιούργημα είναι οι « τζιχαντιστές».
Η υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεών, ανάμεσα σ’ αυτές και της Ελλάδας, περισσεύει. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο είναι πρόθυμη και συμμετέχει ενεργά στα σχέδια ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, αλλά και εναρμονίζεται πλήρως με τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, με τον κανονισμό του Δουβλίνου και τη Σένγκεν, που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας. Καταδικάζουμε την απαράδεκτη δήλωση της Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία δήλωσε ότι γνωρίζει μόνο πόσοι μπαίνουν στη χώρα, οι άλλοι μπορεί να κάνουν και « ηλιοθεραπεία» στην Ομόνοια. Ποιος έχει δηλαδή την ευθύνη για μέτρα προστασίας και μέριμνας για τα εκατοντάδες παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο για την ασφάλειά τους από τα κυκλώματα δουλεμπορίας και σωματεμπορίας, για τις χιλιάδες κατατρεγμένες γυναίκες.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους, ιδιαίτερα τις γυναίκες με τα παιδιά τους. Κάθε γυναίκα που ανησυχεί για το μέλλον των παιδιών της χρειάζεται να εκφράσει με πολύμορφο τρόπο την αλληλεγγύη της, απομονώνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο που καλλιεργείται.

Απαιτούμε:
Να δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, καταγραφή και διευθέτηση των πρώτων αναγκών τους. Απαραίτητη παρουσία γυναικών γιατρών και γυναικολόγων για τις αναγκαίες εξετάσεις σε όσες μετανάστριες έχουν ανάγκη.
Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους, εγκύους, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.
Να δοθεί άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες, με την αύξηση των γραφείων ασύλου και του προσωπικού τους.
Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, ενάντια στον Κανονισμό του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν.
Να απομακρυνθούν ο FRONTEX και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής μεταναστών της ΕΕ στα σύνορα, που κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν τη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών.
Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες και μετανάστριες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας πολλά χρόνια και έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς, με πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
Καλούμε τις γυναίκες στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 23 Απρίλη. Συγκέντρωση 7 μ.μ., πλ. Κλαυθμώνος

Αθήνα, 20.4.2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s