Πολιτιστική εκδήλωση στις 29 Μάη με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων αγώνα

afisa-oge-ekdhlwsh-40xrona-2

«Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα στο δρόμο του αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες μας». Με το σύνθημα αυτό, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας «γιορτάζει» τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της, στις 20 Ιούνη 1976, και σχεδιάζει μια σειρά πρωτοβουλίες με αφορμή την επέτειο. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις πρωτοβουλίες αυτές έχει η κεντρική εκδήλωση της Ομοσπονδίας, που θα έχει και πολιτιστικό περιεχόμενο, και θα γίνει την Κυριακή 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο «Σπόρτιγκ» (Ηλία Ζερβού 89, κοντά στο σταθμό του «Αγίου Ελευθερίου»).

Ο αγωνιστικός εορτασμός των 40χρονων ήδη έχει διαπεράσει τη δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες τους προηγούμενους μήνες. Έδωσε ιδιαίτερο «χρώμα» και τόνο στις παρεμβάσεις που έγιναν με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, δίνοντας την ευκαιρία για συζήτηση γύρω από τις σύγχρονες μορφές της γυναικείας ανισοτιμίας, τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας, αλλά και τις ρίζες της διπλής της καταπίεσης, που βρίσκονται χιλιάδες χρόνια πίσω, στην πρώτη εκμεταλλευτική κοινωνία.

Συνόδευσε τις θεματικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν για τη μητρότητα και την εργασία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Προσχολική Αγωγή, υπενθυμίζοντας τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος γύρω από τα ζητήματα αυτά. Ακόμα και οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης Συλλόγων και Ομάδων προς τους πρόσφυγες έγιναν αφορμή για αναφορές που υπενθύμισαν τη δράση της Ομοσπονδίας αυτά τα 40 χρόνια, ενάντια στις ανοιχτές και τις συγκαλυμμένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη σταθερή εναντίωσή της στην εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την επίμονη προσπάθεια να αποκαλύπτει στα μάτια των γυναικών τις αιτίες των άδικων πολέμων.

Ενόψει της κεντρικής εκδήλωσης, οι δυνάμεις της ΟΓΕ εντείνουν την προσπάθεια για πλατύ άνοιγμα στις γυναίκες που βρίσκονται στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία, στους χώρους εκπαίδευσης, στις λαϊκές γειτονιές, μεταφέροντας το αγωνιστικό κάλεσμα της ΟΓΕ , τις θέσεις και τη δράση της.

Επιπλέον, από τις πρωτοβουλίες για τα 40χρονα δεν λείπει η αναφορά στο χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της Ομοσπονδίας. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που συζήτησε και αποφάσισε το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η δραστηριότητα των Συλλόγων και Ομάδων, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η ΟΓΕ είναι μια διαφορετική οργάνωση, γιατί ασχολείται με όλες τις πλευρές και πτυχές που αφορούν τη γυναικεία ανισοτιμία, και όχι περιορισμένα και επιλεκτικά με κάποιες πλευρές. Επιδιώκουμε την οργάνωση των γυναικών, τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις και στη δράση. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της γυναικείας πρωτοβουλίας στο κίνημα. Δεν περιοριζόμαστε σε διαβήματα και πιέσεις, από τα πάνω, χωρίς τη συμμετοχή των γυναικών των Συλλόγων και Ομάδων μας. Μέσα από το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα, διαπαιδαγωγείται η γυναίκα αγωνίστρια. Σπέρνουμε το σπόρο της αγωνιστικής διεκδίκησης, σε σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, για να διαμορφώσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις για τη γυναικεία ισοτιμία».

Η ΟΓΕ τιμά τα 40 χρόνια αγώνα, με το βλέμμα στραμμένο στους σημερινούς και τους αυριανούς αγώνες, ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, με πυξίδα τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Εξάλλου, στα τέλη της χρονιάς που διανύουμε, πρόκειται να πραγματοποιηθεί και το 12ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο στόχος που θέτει η ΟΓΕ είναι οι πρωτοβουλίες για τα 40χρονα να συμβάλουν στην ενίσχυσή της: Να γίνουν αφορμή για τη συγκρότηση νέων Ομάδων Γυναικών, για τη μαζικοποίηση των Συλλόγων και των Ομάδων με περισσότερες γυναίκες, εργαζόμενες και άνεργες, τις νέες γυναίκες που βρίσκονται στην Εκπαίδευση και νέες μητέρες, φτωχές αγρότισσες, αυτοαπασχολούμενες και συνταξιούχους, τις μετανάστριες. Να δυναμώσουν την εμβέλεια της δράσης των Συλλόγων και Ομάδων, ώστε να αγγίζει περισσότερες γυναίκες. Να γίνουν τα συμπεράσματα και η πείρα της 40χρονης πορείας της ΟΓΕ «ασπίδα» ενάντια στην απογοήτευση και τη μοιρολατρία, την αναμονή και τις αυταπάτες για «εύκολες» λύσεις που θα δοθούν από το χέρι της μιας ή της άλλης κυβέρνησης.

«Ό,τι κατακτήθηκε δεν είναι αυτονόητο… Αλλά κι ό,τι χάθηκε δεν χάθηκε για πάντα. Χρειάζεται μαζικός και συλλογικός αγώνας, για να κερδηθεί σε ανώτερο επίπεδο και ανεπίστρεπτα, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τις πολιτικές ΕΕ και κυβερνήσεων», σημειώνει η ΟΓΕ συνοψίζοντας την πείρα από τους αγώνες που δόθηκαν.

Σχολιάστε