Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.

Ο καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα σπάνια νόσος (μόλις 1-2% των περιπτώσεων καρκίνου), ωστόσο σε αντίθεση με άλλες ασθένειες αυτής της ηλικίας δεν έχει σύνορα. Προσβάλλει τα παιδιά σε όλες τις χώρες του πλανήτη, αναπτυγμένες και μη, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Κάθε χρόνο, πάνω από 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 από αυτά δεν επιβιώνουν. Μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή, σύγχρονη ιατρική φροντίδα. Στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις προηγμένες χώρες, το ποσοστό των παιδιών που γίνεται καλά ξεπερνά το 75%.

Πώς και γιατί ξεκινάει το πρώτο παθολογικό (καρκινικό) κύτταρο; Γιατί εμφανίζεται στο συγκεκριμένο παιδί; Στις ερωτήσεις αυτές οι ειδικοί δεν μπορούν να δώσουν σαφή απάντηση. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι στα περισσότερα παιδιά δεν είναι κληρονομική ασθένεια, δηλαδή δεν μεταφέρεται από τον γονιό (ή τους παππούδες) στο παιδί, ούτε μεταδοτική, δηλαδή δεν μεταδίδεται από κάποιον πάσχοντα στο παιδί. Ωστόσο, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις (λιγότερες από 5%) έχει σαφώς αποδειχθεί η συμμετοχή κληρονομικότητας.(Αναμεταβίβαση από το MSN)

Εμείς θα προσθέσουμε ότι τέτοιες μέρες δεν είναι ευκαιρία για επίδειξη φιλανθρωπίας (που συχνά γίνεται με ξένα κόλυβα), δεν είναι ευκαιρία για επίδειξη της «ευαισθησίας» ορισμένων κυριών που βγαίνουν στα «δικά τους» κανάλια και μας δείχνουν πόσο καλές είναι. Μια τέτοια μέρα ας κορυφώσουμε τους αγώνες (ακόμη μια φορά αγώνας), για μέριμνα ιατροφαρμακευτική, για δομές υγείας κοντά στο λαό και όχι «κοινωνικά ιατρεία» με παροχές πτωχοκομείου. Τέρμα στις περικοπές για την υγεία, τέρμα στις περικοπές των προληπτικών εξετάσεων. Και μιας και είναι επίκαιροι και οι αγώνες των αγροτών, ας γνωρίσουμε ότι οι δομές υγείας στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές είναι υποτυπώδεις, ελλειπείς και αιτία για αύξηση της θνησιμότητας από καρκίνους.

Σχολιάστε